Levitația acustică ajută medicina

Laboratorul Naațional Argonne al Ministerului Energiei din SUA a dezvoltat o metodă originală prin care manipulează substanțe medicinale pentru teste.

Între două boxe, orientate una către cealaltă, circulă un sunet cu frecvența de 22KHz, peste nivelul la care urechea umană poate auzi. Datoriță amplasării exacte a boxelor sunetul creeză în acea instalație o “undă staționară”, un loc unde presiunea acustică anulează gravitația. Aparatul este bun de folosit numai pentru cantități mici de material, dar pespectiva este incredibilă.

Cercetătorii au nevoie de asemenea instalație pentru a evita contactul substanțelor cu diferite recipiente, contact în urma căruia o parte din subtanțele amorfe se cristalizează. Efectul de cristalizare nu este dorit. Dat fiind că substanțele se țin suspendate datorită levitației acustice(inițial tehnologie NASA pentru a crea condiții de microgravitație) activitatea se numește și “procesare fără recipiente”.

Laboratorul Argonne are peste 1250 de oameni de știință care fac mai bine de 200 de proiecte de cercetare în toate domeniile științei. Intenția este de a crea noi tehnologii care apoi să fie transferate către populație prin diferite programe. Proiectele se fac într-un parteneriat public-privat. Faină ideea, nu?

Via [Presurfer].

6 Responses to “Levitația acustică ajută medicina”