Elektrobiblioteka – cărțile capătă valențe electronice și digitale

Elektrobiblioteka este proiectul de diplomă la Academia de Arte Fine din Katowice, Polonia, a lui Waldek Wegrzyn. El a fost inspirat de manifestul lui El Lissitzky din 1923 și a creat o carte electronică pe care o poți conecta la calculator prin USB.

Cât m-am uitat la filmul de prezentare m-am rugat să nu se termine niciodată. Am mai văzut filme în care creau concepte interesante, dar finalul mă dezamăgea. Acesta m-a lăsat cu gura cască. Cui i-a mai stat în minte să folosească circuite electrice într-o carte și să adauge interacțiunea digitală în acest amestec? Nu prea am văzut asemenea idei, așa că polonezii merită toată lauda.

Waldek Wegrzyn a introdus circuite electrice în fiecare pagină și, la întoarcerea paginii, calculatorul îți prezintă următoarea filă. Cel mai frumos este că poți ineracționa cu figurile din cartea fizică pentru a vedea mai multe detalii sau mișcări în cartea digitală.

Poți avea în acest fel filme, muzică, galerii mai mari de imagini sau descrieri mai ample folosind o astfel de carte electronică. Întreprătrunderea dintre fizic și digital mi se pare genială și chiar mi-aș dori să cumpăr o asemenea carte.

Pe viitor expresii ca “ai văzut filmul de la pagina 25 din cartea de mate?” vor putea deveni un fapt real. Cum oricare are azi un smartphone o carte electronică în genul celei din filmul de prezentare ar fi adiție binevenită. Dacă vrei, poți adăuga și elemente sociale cu comentarii și răspândirea textului dintr-o pagină cu prietenii de pe Facebook și Twitter.

Viitorul este digital și este interactiv. Felicitări Waldek Wegrzyn!

Via [New ways of interaction]

5 Responses to “Elektrobiblioteka – cărțile capătă valențe electronice și digitale”

 1. Damn, I’m blown away. N-am cuvinte, tipul e multitalentat şi mai e şi geniu pe deasupra.

  • E in primul rand artist. Oamenii in genul asta sunt rari si, cum prind de stire despre idei in genul, le public pe loc 😀

 2. Omul mi se pare mai mult decat artist. E creativ, stie electronica, stie programare web si embedded si stie cum sa imbine toate aceste elemente.

  Am sa preiau si eu acest subiect la mine pe blog.

  • Cool. Ma bucur ca iti place. Asemenea oameni si proiecte merita promovate peste tot. Ei ajuta la evolutia noastra, a tuturora 😀

Trackbacks/Pingbacks

 1. o altfel de carte electronica in format fizic | bookreader.ro - 03. Dec, 2012

  […] proiectului], [sursa 1], [sursa […]