Cum știe un telefon că l-ai pus pe lateral

Telefoanele mobile în genul smartphone folosesc accelerometre pentru a afla dacă tu le înclini într-o direcție sau alta. La începuturile lor acceleratoarele au folosit recipiente în care puneai un arc și o greutate la capătul lui.

Pentru a afla diferențele de direcție în plan tridimensional s-au folosit trei asemenea recipiente pentru cele trei direcții. Din filmul de mai sus am aflat și eu cum de este posibil să ai asemnea accelerometre în telefoanele moderne. Poți zice orice, dar telefoanele de azi nu mai sunt telefoane, ci bijuterii tehnologice care, întâmplător, pot fi folosite și pentru apela prietenii.

Încă un film numai bun de vizionat și de ținut minte de la Engineer Guy. Am o curiozitate: cât de mult te poate ajuta accelerometrul de la smartphone dacă esti puțin cam beat și nu te mai ridici de jos?

4 Responses to “Cum știe un telefon că l-ai pus pe lateral”

  1. Si partea mai neplacuta e ca 80% din posesori nu folosesc mai mult de 20% din tehnologiile implementate in “telefoanele” actuale.

  2. Mi-am pus de cateva ori intrebarea asta dar habar nu aveam. Acest clip m-a convins!

  3. Chiar si in ziua de astazi sunt multe modele care reactioneaza cu intarziere la schimbarea pozitiei, in ciuda faptului ca aceasta tehnologie a aprut de foarte mult timp

  4. Nu stiam cu exactitate aceasta informatie. Video-ul explica tot. Interesant.