Categories
Stiinta

Istoria climei terestre. Câteva lucruri mai puțin știute + bonus

Hank Green ne povestește despre clima pe Terra și cum noi suntem, de fapt, vinovați de schimbările majore din ultimele 200 de ani. Planeta noastră a cunoscut o mulțime de schimbări climaterice drastice iar acum este într-o perioadă relativ stabilă, cel puțin pentru omenire.

Pământul a cunoscut fluctuații ale climei clasificate de către oamenii de știință drept perioade greenhouse (foarte puțină gheață la poli) și icehouse (gheță într-o mare parte a planetei).

În urmă cu 55 de milioane de ani clima a trecut de la greenhouse la icehouse iar acum suntem într-o epocă glacială.

Ce a cauzat aceste fluctuații? Se presupune că trecerea la icehouse a fost determinată de ferigile oceanice Azolla, care au captat o mare parte din dioxidul de carbon iar apoi au dus acea cantitate de gaz la fundul oceanelor. Fără așa de mult dioxid de carbon în aer Pământul a început să se răcorească.

Soarele este o altă cauză a schimbării climei terestre, însă nu afectează într-un mod dramatic evoluția climei. Diferența de energie primită de la Soare în ciclul său de 11 ani nu este determinantă.

Mai important este faptul că Terra își schimbă forma orbitei o dată la 100 000 de ani, lucru ce duce la o diferentă de 30% în cantitatea de radiații primite vara versus iarna. Micile glaciațiuni ce au avut loc de-a lungul timpului corespund cu ciclurile de 100 000 de ani. Un lucru asupra căruia trebuie să fim atenți este acela să în ultimii 100- 200 de ani a apărut o schimbare bruscă a temperaturii medie pe Glob, vinovatul fiind considerat omul și consulmul său de combustibil fosil. Vom trăi și vom vedea.

Bonus: ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea acum? Se pare că am putea exista liniștiți în medii subterane protejați de căldura Terrei timp de alte miliarde de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.