Categories
Stiinta

Ce mai aflăm din lumea Universului: multă apă pe Marte, care sunt ingredientele vieții și satelitul Titan are plastic în stare naturală


Hank Green ne anunță că rezultatele recentelor cercetări făcute de robotul Curiosity pe Marte indică prezența apei pe întreaga suprafață a planetei. Probele prelevate de Curiosity conțin aproximativ 2% apă, ceea ce este destul de mult. Se știa deja că există vapori de apă în atmosfera marțiană și calote glaciale la polii planetei, dar faptul că solul conține apă este ceva nou.

Teoretic, viitorii marțieni trimiși de pe Pământ ar putea culege suficient de mult sol și să îl încălzească pentru a obține ceva apă.

Mai jos aflăm despre ingredientele vieții în Univers:

Din recentele cercetări s-a aflat că aminoacizii, cărămizile de la baza ființelor vii, pot apărea oriunde în sistemul solar, dar doar în anumite condiții.

Accelerând un proiectil la viteze foarte mari și lovindu-l de o bucată de gheață, cercetătorii au imitat impactul unei comete cu o planetă de gheață și au văzut că molecule simple ca apa și dioxidul de carbon pot reacționa pentru a genera molecule ceva mai complexe ca glinica, alanina și isovalina, adică aminoacizi.

De acolo și până la proteine și ființe mai este cale lungă, dar măcar o parte a teoriei apariției vieții în Univers a fost confirmată.

Acum știm că șansa de a găsi viață în Univers este ceva mai mare, așadar să aflăm și că plasticul (polipropilena) se află în stare naturală pe satelitul Titan al planetei Saturn. Cine ar fi crezut?

Bonus: află despre datarea cu carbon-14 de aici

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.