Ghidul începătorului în alegerea unei plăci de bază. Bonus: ce este un chipset?


JayzTwoCents este un canal de YouTube care trebuie să fie în lista fiecărui om interesat de calculatoare. Gamerii începători ar trebui să se aboneze la acest canal pentru a afla cum funcționează calculatorul și ce componente trebuie alese pentru a obține performanța dorită.

În filmul de mai sus afli care sunt componentele principale ale unei plăci de bază. În exemplul de mai sus este prezentată placa de bază Asus Deluxe X99, care are opt sloturi pentru RAM DDR4, acceptă procesor Intel i7 5960X, pe socket 2011-3, are alte 5 sloturi PCI-E, destule SATA 6GB și USB 3.0 încât să te sature.

Cum sunt fan al calculatoarelor și îmi aleg mereu ceva care merge pe gaming foarte bine. Urmăresc des asemenea filme pentru că mereu este ceva care îmi scapă. Tehnologia este cât se poate de interesantă.

Placa de bază are rolul de a conecta toate piesele în calculator și sunt mulți producători care, deși pot crea anumite plăci de bază pentru exact același procesor, construiesc respectivele plăci cu specificații foarte diferite. Gigabyte ar putea avea mai puține sloturi pentru RAM iar ASUS ar putea avea mai multe sloturi pentru PCI-E.

Cum îți alegi placa de bază:
– alegi mai întâi procesorul, apoi stabilești specificațiile minime pentru placa de bază
– procesorul va fi acela care va stabili cu ce fel de RAM poate lucra. Intel i7 5960X suportă DDR4, astfel că o placă ce acceptă acest procesor îți va permite să folosești și DDR4
– nu trebuie să alegi cea mai scumpă placă de bază din magazin
– alege placa în așa fel încât să poți pune un 16GB memorie RAM, să aibă PCI-E 3, USB 3.0 și SATA 3.0 cu 6gps rata de transfer

Nu este neapărat să ai o placă cu DDR4, însă de la anul vor fi mai accesibile și asemenea plăci, și memorii RAM, așa că fii cu ochii în patru pentru asemenea oferte.

Trebuie să ții minte că nu va trebui să dai mai mult de 10-15% din totalul bugetului pentru placa de bază. Dacă ești gamer, cel puțin 30% din buget trebuie să meargă pe placa video:

La fel, cum să îți alegi placa video:

Care procesor este mai bun: Intel sau AMD?

Nu uita nici sursa:

Bonus: ce este un chipset?

Un chipset este format din două chipuri numite North Bridge și South Bridge. Acestea sunt “creierul” plăcii de bază și controlează modul în care au loc interacțiunile dintre piese. North Bridge se ocupă de legătura dintre procesor placă de bază și memoria RAM iar South Bridge se ocupă de legatura dintre placa de bază, North Birdge și periferice.

Alfăm de la Linus ce înseamnă toate acestea:

4 Responses to “Ghidul începătorului în alegerea unei plăci de bază. Bonus: ce este un chipset?”